Taso

Taso, 2000’li yılların başında çocuk olanların oynadığı en popüler sokak oyunudur. Pokemon adlı çizgi filmin karakterlerinin sert, oval bir plastik üzerine basılmasıyla oluşmuştur. O dönemde doritos, lays gibi Frito lay firmasının cipslerinden çıkan tasolar çıktığı dönemde büyük ilgi oluşturmuş ve her yerde oynanmaya başlanmıştır.

Tasolar her cipsin içinden çıkmadığı için çocuklar cips paketlerini kontrol ederek almaktayken bu durumdan rahatsız olan bakkallar çözümü cipsleri sürekli görebileceği bir alana yerleştirmekte bulmuşlardır.

51 farklı karakteri içeren tasolarda en az Pikachu, Ash, Misty gibi karakterler çıkmaktaydı. Bu yüzden bu tasolar normal tasolara göre 10, 20 kat daha değerliydi.

Taso nasıl oynanır?
İki veya daha fazla kişi tarafından eşit sayıda tasolar üst üste düz zemine ters bir şekilde konulur, ardından res-tas oyunu ile ilk vuruşu kimin yapacağı belirlenir. Vuruşların normal olmasına özen gösterilir. Kepçe diye tabir edilen yandan atışlar geçerli sayılmaz. Tasolar birbirinden ayrıldıktan sonra yeniden üst üste dizilir. Vuruşla tasoların ön yüzünü çevirebilen kişi tasonun sahibi olur. Tasoyu ters çeviren çocuğa yeni bir vuruş hakkı verilir.

Tek taso kalması halinde birkaç vuruş yapılır ancak genellikle son taso zemine yapışır. Bu durumda vuruş sırası kendinde olan çocuk tek tık yöntemiyle tasoyu kazanmaya çalışır.

Oyun kültürünün bilgisayar sonrasında da telefona sıçramasıyla Pokemon şirketi 2000’li yıllarda çocuk olanlara hitap eden yeni bir oyun çıkardı. 2016 yılında ülkemizde özellikle yaz ayında oynanan “Pokemon Go” çıktığı dönemde önemli sükse yarattı. Dünyanın dört bir tarafında oynanmaya başlandı ve bu sürede şirket kimsenin hayal bile edemeyeceği paralar kazandı. Sanal gerçeklikle 2000’li yıllardaki güzel anıları birleştiren bu oyun mobil telefonların internet ve şarj sorunu sebebiyle bir süre sonra oyuncular tarafından kızağa çekildiğini söyleyebiliriz.